Speelgoedcollectie

Spelen, leren, ontwikkelen

Spelen is leren. Door te spelen oefenen kinderen hun motoriek, taal en sociale vaardigheden. Ze doen bij het spelen allerlei ervaringen op die hen van alles leren. Spelen prikkelt hun zintuigen en stimuleert hun fantasie.

Juist voor kinderen die zich anders ontwikkelen is spelen heel belangrijk. Speelotheek Tuf-Tuf heeft materiaal waarmee zij onbeperkt kunnen spelen.

Groot aanbod van speelgoed

Tuf-Tuf heeft voor elke ontwikkelingsfase een grote variatie aan speelgoed en spelmaterialen. Je kunt al het materiaal bekijken in de online catalogus. Hieronder staat een toelichting bij de tien categorieën.

A: grove motoriek 
Materiaal om te oefenen met kruipen, optrekken, rompbalans, lopen, fietsen, evenwicht, gooien etc.

B: fijne motoriek 
Materiaal om fijne bewegingen van arm, hand en vingers te oefenen. Daarbij gaat het o.a. om: oog-hand-coördinatie, vastpakken, draaien, duwen, insteken, rijgen, knippen, openen, knopen.

C: zintuigelijk materiaal
Materiaal dat de zintuigen prikkelt: voelen, horen, kijken. Speelgoed dat glinstert, spiegelt, rinkelt of kraakt. Het gaat vaak om actie-reactie, en lokt ook bewegingen uit. Ook snoezelmateriaal dat juist weinig prikkels geeft.

D: puzzels
Van makkelijk tot moeilijk. Stevige houten puzzels met rand, met geluid, met grote knoppen, met contrasterende ondergrond.

E: ontwikkelingsmateriaal Voor het oefenen van de communicatie, spraak- en taalontwikkeling, emotionele vaardigheden en kleutervaardigheden, zoals bouwen, vormen, kleuren, tellen, beginnend lezen.

F: fantasie- en expressiemateriaal.
Zoals een keukentje of een dokterskoffer. Materiaal waarmee een kind de echte wereld kan naspelen en verwerkt wat het meemaakt en ziet. Ook belangrijk voor het leren uiten van emoties, het zich iets inbeelden en inleven in een ander.

G: Muziekinstrumenten 
Een instrument prikkelt de zintuigen, lokt beweging uit en oefent de fijne motoriek. Een kind kan zich ermee uiten.

H: gezelschapspelletjes
Grote variatie aan spelletjes, voor verschillende leeftijden en niveaus, om samen te doen of alleen. Oefent o.a. de fijne motoriek, concentratie, logisch nadenken, omgaan met emoties.

I: CDs en DVDs
Met muziek voor kinderen, en o.a. de DVD’s van Lotte en Max.

S: Speelwerktafels Materiaal dat met name geschikt is voor emb-kinderen.
– Een speelwerktafel bestaat uit een staander waaraan op elke gewenste hoogte een speelwerktafel bevestigd kan worden. Geschikt voor werken vanuit rolstoel of statafel. Er zijn verschillende ‘platen’ beschikbaar.
– Diverse projectoren, bijvoorbeeld om te snoezelen.
– Schakelknop-speelgoed. Dat is speelgoed dat via een eenvoudige drukknop bediend kan worden.
– Massagemat.

Zoeken in de catalogus

Al ons speelgoed kun je in thuis in de online catalogus bekijken.

Zoeken via de categorieën
In de catalogus staat al het speelgoed geordend in tien categorieën. Gebruik de categorieën als je bijvoorbeeld wilt bekijken wat Tuf-Tuf heeft om de fysieke motoriek te oefenen?

Zoeken op trefwoord
De catalogus is ook doorzoekbaar via ‘standaard’ trefwoorden. De trefwoorden sluiten aan bij adviesvragen van leners, zoals: ‘ik zoek actie-reactie speelgoed’ of ‘ik zoek iets om het evenwicht mee te oefenen’. Als je op het pijltje klik zie je alle trefwoorden.

Zoeken via vrije tekst
Het meeste speelgoed heeft een naam, trefwoorden en een omschrijving. Via vrije tekst kun je al deze woorden doorzoeken.