Marga

“Leren spreken is leren imiteren. Dat leert een kind door te spelen met anderen.”

Logopediste Marga Klessens werkt met vooral met jonge kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Ze raadt ouders altijd aan lid te worden van speelotheek Tuf-Tuf.
Soms denken ouders: mijn kind praat niet, ik kan nog niks. Maar voor de ontwikkeling van taal en spraak is samen spelen heel belangrijk, ook als daarbij niet gepraat wordt. Kinderen leren dan hoe interactie tussen mensen werkt, door voordoen en nadoen. Met materiaal van Tuf-Tuf kunnen ouders en kinderen samen spelen. Ik raad ouders altijd aan om eens bij Tuf-Tuf te gaan kijken. De vrijwilligers daar helpen je bij het kiezen van speelgoed dat aansluit bij het niveau en de mogelijkheden van je kind.
Ik werk vooral met jonge kinderen die nog niet spreken en een ontwikkelingsachterstand of beperking hebben. Zij gaan vaak later praten dan andere kinderen. Dat is voor ouders lastig. Maar leren spreken is eigenlijk leren imiteren. Bijvoorbeeld: een ouder laat een molen draaien, zet ‘m stil en zegt ‘en nu jij’. Het kind doet het na: het leert de betekenis van de woorden. Ook leert het eerst te luisteren en daarna te doen. Dit ‘beurt nemen’ is ook belangrijk voor het leren spreken.
Het is super belangrijk dat het kind succes ervaart: het moet wél lukken om die molen te laten draaien. Bij Tuf-Tuf vind je materiaal dat geschikt is voor kinderen met een beperking. Er is een grote keuze aan actie-reactie speelgoed: je vindt altijd iets dat bij jouw kind past. Ook muziekinstrumenten, een vormenstoof of puzzel zijn geschikt voor imitatie-spel. Daarnaast vind je bij Tuf-Tuf materiaal dat direct de communicatie ondersteunt, zoals praatkaarten. Veel speelgoed uit de winkel is niet geschikt voor deze kinderen. Zoiets als memory van Dora of Cars, kinderen herkennen helemaal niet wat wordt afgebeeld. Tuf-Tuf heeft juist veel materiaal met duidelijke afbeeldingen in heldere kleuren.
Ten slotte vind ik het geweldig dat broertjes en zusjes ook speelgoed mogen lenen. Iets speciaals dat ze thuis niet hebben. Een bezoekje aan de speelotheek is dus leuk voor alle kinderen in het gezin.